Na unikátnom drevenom vodnom žľabe Rakytovo otvárajú sezónu

26.04.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica/Dolný Harmanec  (TASR) - Na unikátnom drevenom vodnom žľabe Rakytovo pri Dolnom Harmanci v okrese Banská Bystrica dnes a v sobotu (27.4.) otvárajú v rámci Lesníckych dní plavebnú sezónu 2013."Otvorenie bude prebiehať obidva dni. Piatok je venovaný najmä lesníckej odbornej verejnosti a v sobotu sa očakáva zväčša laická verejnosť, pre ktorú zrealizujeme splavenie dvoch priestorových metrov (prm) dreva ako ukážku pôvodnej techniky plavenia dreva v horských terénoch," povedal pre TASR Eduard Apfel, hlavný inžinier Mestských lesov, s. r. o., Banská Bystrica, ktoré podujatie organizujú. Ako ďalej priblížil, dnes sa plavitelia a návštevníci posilnia raňajkami plaviteľov - chlebom s masťou a cibuľou alebo listami medvedieho cesnaku. Potom sa plavitelia s háčikmi (ľudový názov pracovného nástroja na posúvanie dreva, pozn. TASR) rozmiestnia pozdĺž dreveného vodného žľabu v dĺžke 1500 metrov. "A splavia zhruba za tri hodiny desať prm dreva, porezaného a poštiepaného na dĺžku jedného metra, do potoku Zalámaná," konštatoval Apfel. 

Jediný v Európe Vodný žľab
Rakytovo je jediný funkčný drevený vodný žľab na plavenie jeden meter dlhého dreva v Európe, dlhý 2450 metrov. Zrekonštruovali ho v roku 2006. "Za národnú kultúrnu pamiatku bol vyhlásený v roku 2001. V Európe existujú v skanzenoch exponáty, ktoré dokazujú ich existenciu v minulosti, ale ani jeden sa nepoužíva na plavenie dreva ako náš," konštatoval Apfel.
Podľa jeho ďalších slov, v roku 2012 získali lesníci mapy lesného majetku mesta Banská Bystrica z roku 1810, kde je žľab už zakreslený. Pričom v hornej časti sa rozdeľoval na dve časti v tvare písmena Y. Podľa historických podkladov sa dá predpokladať, že žľab bol v doline Rakytovo už minimálne v 17. storočí.
"Naša sezóna trvá od konca apríla do konca októbra. Na začiatku sezóny robíme veľké plavenie dreva vždy v piatok a sobotu, v priebehu roka na požiadanie malé ukážky plavenia dreva," povedal Apfel. V minulosti bola plavebná sezóna len na jar, kedy bol dostatok vody po topení snehu. Drevo sa pripravilo v lete a na jeseň a nasledujúcu jar sa splavilo. Plavilo sa hlavne pre výrobu dreveného uhlia pre huty v Banskej Bystrici, ako aj pre potrebu palivového dreva pre občanov mesta Banská Bystrica.
 

Vyberte región